Glennguiden

haggis confusion styrelse

Gustav ”Haggis” Haglund
Projektledare

HEJ GLENN!

Vi är så glada av att ha dig med oss för ConFusion 2022! Efter flera års vila är vi äntligen tillbaka på Världskulturmuseet, redo för ett nytt konvent. Tillsammans ska vi skapa Sveriges PEPPIGASTE konvent, och det här är din guide till allt du kan tänkas behöva veta.

Som Funktionär är ditt uppdrag att möta och hjälpa besökare, utföra eller leda aktiviteter och programpunkter, samt bidra till en gó gemenskap, både hos besökarna och hos annan personal. Det finns mycket att tänka på för att detta ska bli så bra som möjligt, så kom ihåg att alltid be om hjälp när du känner att det behövs. Vi finns här för dig och för varandra.

Med det sagt, dags att dra igång!

SG - Samordningsgruppen

SG, eller SamordningsGruppen, är vi som ansvarar för konventets utförande. Vi har alltså högsta ansvar och får stå till svars för dem beslut vi alla tillsammans fattar. Vi är tre som ansvarar för olika Arrangörer och områden på konventet. Vårt jobb är att i dialog med er sätta upp visionen för vad ert område innefattar, bolla idéer med er, svara på alla era frågor, hjälpa er om ni stöter på problem och överlag finnas till hands och följa upp ert arbete. Vi är alltså mentorer som alltid har koll på helhetsperspektivet. Oavsett under vem av oss ditt område faller är du alltid välkommen till vem som helst av oss – vi lyssnar alltid och är alltid pepp!

Milton Dirkhammar

Hans Duong

Eli

Eli edbom

Tider för ConFusion

11.00  Upprigg torsdag
08.30  Tidigaste möjliga incheck på fredagen
09.30  Senaste tiden att vara på plats fredag
10.00  Personalmöte och fotografering
12.00  Konventet öppnar för besökarna
09.00  Lördag öppnar VKM för funktionärer
09.00  Söndag öppnar VKM för funktionärer
17:00  Nedrigg söndag
20:00 VKM stänger

Alla funktionärer skall ha anlänt till ConFusion 09.00 på fredagen. Om du av någon anledning inte kan
det (jobb, skola, tåg tex) så meddela din arrangör om detta så är det denne som ger dig dispens.

Vart du skall och hur du tar dig dit

Konventslokalen är Världskulturmuseet i Göteborg. Adressen är Södra vägen 54 och närmaste lokaltrafikshållplats heter Korsvägen. För mer info om hur du tar dig dit besök denna sida.

När du anländer till museet för första gången så skall du först gå till personalrummet.

Personalrummet heter Biblioteket och ligger på våning 5.

UPPRIGG TORSDAG

Upprigget startar torsdag klockan 11.00 och håller på tills 17.00. Upprigget under torsdagen har inte schemalagda arbetspass utan är något man kan delta i för att det är kul. Samordnare och arrangörer kommer att vara på plats och bära saker hit och dit och sätta upp dekorationer – så kom och häng med oss och bär bord!
 
När du anländer går du först till Biblioteket på våning 5. Alla som är på plats på torsdagen kommer
kunna checka in och få sin t-shirt, entréband och matbiljetter.

UPPRIGG Fredag

Inchecket och upprigget startar klockan 08.30 på fredagen. När du anländer går du först till Biblioteket på våning 5, här kommer du kunna checka in och lämna dina saker. Alla funktionärer skall ha anlänt till ConFusion 09.30 på fredagen. Om du av någon anledning inte kan det (jobb, skola, tåg tex) så meddela din arrangör om detta så är det denne som ger dig dispens.

Nedrigg söndag

Besökarna lämnar museets lokaler 17.00 på söndagen och vi har sedan fram till 20.00 på oss att plocka ihop, återställa och ta oss därifrån. Detta är något vi brukar hinna, speciellt med er hjälp <3

Efter nedrigget är det tradition att alla nedriggare som vill följer med oss ut och äter på en restaurang som vi har bokat. Man betalar själv för sin mat och dryck; detta är endast en grej vi gör för att vi inte riktigt vill säga hejdå än. Vill du komma med på detta så anmäler du dig hos Personalservice innan söndag.

Personalservice

Biblioteket är där personalen landar. Här kan du ta en kopp te och mysa i en soffa, bygga ett kuddfort, stoppa en klubba i fickan, få något lätt i magen. Här kan du prata av dig till förstående öron, kanske prata med eller om din arrangör om att lösa något problem, du kanske har kritik som du skulle vilja få framföra anonymt till någon annan. I Biblioteket kan du ladda grejer så som telefoner, Nintendo Switch, och dina egna batterier. För teknik så ta med egen laddare, personalen i Biblioteket står endast för eluttag och vakande ögon bakom disk.

T-Shirt

Tryckbeställningen har redan klar så har du inte fyllt i vilken storlek du ville ha på din personaltröja så kommer du på plats när du checkar in att kunna välja utav de tröjstorlekar som vi tagit in. Det är under konventet inte tillåtet att modifiera (t.ex. klippa eller rita på) sin personaltröja. Samordnare och Arrangörer kommer att under hela konventet ha namnbrickor, Funktionärer kommer att tilldelas entréband (och sovsalsband vid behov).

I tröja – i tjänst

På ConFusion gäller regeln ”i tröja – i tjänst”. Det betyder att du skall ha din tröja på dig när du jobbar men inte när du är ledig, så ha vanan att ha med dig en tröja att byta till. När du är ledig så är du som vilken besökare som helst. Du får lov att delta i tävlingar och turneringar – så länge det inte är på det område du själv jobbar för. T.ex. jobbar du cosplay får du inte vara med i cosplaytävlingen, jobbar du i tv-spel får du inte delta i turneringar, etc.

Personalmat

När du checkar in kommer du att få matbiljetter till restaurang Tabla som ligger i museet på plan 3.

Du får en matbiljett per dag och du kan du lösa in den mot mat. Har du behov av specialkost pga. allergier eller andra kostrestriktioner så fyll i det på Glenn. Du hittar under ”Inställningar” ett fält som heter ”Allergier”, i detta fält skriver du om du har några specifika matallergier eller andra dieter (t.ex. vegan, laktosintolerant eller äter inte fläsk) så kommer vi se till att det finns mat anpassad för dig. När du löser in din matbiljett hos Tabla fråga alltid i kassan vad du kan äta så hjälper de dig.

Det kommer även att finnas lättare mat i Biblioteket (personalrummet) så om du är hungrig kan du alltid gå dit.

Personalmat

När du checkar in kommer du att få matbiljetter till restaurang Tabla som ligger i museet på plan 3.

Du får en matbiljett per dag och du kan du lösa in den mot mat. Har du behov av specialkost pga. allergier eller andra kostrestriktioner så fyll i det på Glenn. Du hittar under ”Inställningar” ett fält som heter ”Allergier”, i detta fält skriver du om du har några specifika matallergier eller andra dieter (t.ex. vegan, laktosintolerant eller äter inte fläsk) så kommer vi se till att det finns mat anpassad för dig. När du löser in din matbiljett hos Tabla fråga alltid i kassan vad du kan äta så hjälper de dig.

Det kommer även att finnas lättare mat i Biblioteket (personalrummet) så om du är hungrig kan du alltid gå dit.

Sovsal

Årets sovsal är Bernadottegymnasiet. På Glenn skall du fylla i om du vill ha sovsal eller ej. Du gör detta val på Glenn under fliken ”Inställningar”. Om du har gjort ditt val men ångrar dig eller råkar trycka fel så skall du kontakta din arrangör så ändrar de åt dig.

Personalsovsalen kommer att vara tillgänglig fredag till söndag – vi har alltså inga sovplatser för funktionärer under torsdagen. Om du planerar att anlända torsdag och behöver sovplats kontakta din arrangör så kan den kanske hitta plats hemma hos någon arrangör eller funktionär. För er som skall sova i sovsal så kommer ni behöva anlända med ert bagage till VKM på fredag morgon, därifrån så kommer vi att transportera ert bagage till sovsalen och en specifik väskgarderob där ni sedan kan hämta ut det på kvällen. Så det ni behöver tillgång till under fredagen lägger ni i Biblioteket istället.

Bernadotte har inga egna duschar. Närmaste ställe att duscha på är Valhallabadet. Om du tänkt gå och duscha, meddela personalservice i förväg, så att de kan ha koll på hur många som varit och duschat och informera Valhallabadet.

Hur vi bemöter besökare och varandra

ConFusion är till för våra besökare och utan dem skulle vi inte finnas. Allt vårt arbete utgår från att göra deras upplevelse så bra som möjligt. Vartenda team och varenda en av oss bidrar till att förhöja våra besökares tid på konventet.

När du tar på dig personaltröjan blir du ConFusions ansikte, därför är det extra viktigt att vi ger alla ett bra bemötande alltid. Se dem i ögonen när du pratar med dem, tveka aldrig att säga hej till förbipasserande. Även om ditt arbete kan vara stressigt så är det viktigt att vara så trevlig som möjligt och känner du under ett pass att humöret tryter så prata med din arrangör eller dem du har ditt arbetspass med om du kanske kan ta en rast. Prata med oss så hjälps vi åt – vi är ConFusion tillsammans.

Om en besökare undrar något som du inte kan svaret på ber du dem att besöka INFO – de vet allt! Om en besökare mår dåligt anropar du Sjukvård och om en aggressiv eller på annat sätt otrevlig situation uppstår tillkallar du Säkerhet. Det är INTE ditt jobb att trösta besökare och det är INTE ditt jobb att behöva gå in i jobbiga situationer så känn inte att du behöver det.
 
Benämn alltid personer du inte känner med könsneutrala termer tex “Personen här i kattöron behöver hjälp”, “Sailormoon-cosplayaren”, “besökarna vid info-disken”. Använd alltid självvalda fysiska atribut, som kläder, frisyr, accessoarer. Bra ord att använda är Funktionsvarierad, rullstolsburen, hjälpmedel. Ord att undvika är Funktionshinder, rullstolsbunden. En bra vana är att fråga om pronomen, alltså hur en person vill bli benämnd (tex hon, hen, han, den). Och om du presenterar dig vid namn, presenter även ditt pronomen tex ”Hej, jag heter Fuu-chan, mitt pronomen är hon”.
 

Om du råkar felköna ber du direkt om ursäkt och fortsätter sedan samtalet vidare, dra inte mer uppmärksamhet till att du gjorde fel – det får besökaren istället göra om denne så önskar.

Luftburna allergier

Om du har en allergi som är luftburen så skriv ”luftburet: kanel” (om du nu är allergisk mot kanel) så skall vi göra vad vi kan för att anpassa miljön. Nötter är redan förbjudet på både VKM och Bernadotte (sovsalen). Rökning kring VKM får bara ske på anvisade platser. Rökning kring sovsalen är endast tillåtet utanför skolgården.

Ta hand om dig

Drick; Vatten! I Biblioteket kan du alltid hämta något att dricka: saft, kaffe, te, läsk och energidryck.

Ät; din matbiljett kan du lösa in för en måltid i restaurangen Tabla. Påminn varandra om att äta eller gå och ät tillsammans. Glöm inte äta innan och mellan dina pass – Det är tråkigare att jobba hungrig!

Sov; Att sova är ju det bästa som finns! Men det kan vara svårt att hinna med mellan nya kompisar,
tv-spel och dans på kvällen. Dyk alltid upp pigg till dina arbetspass. Tänk på att personalen kan sova
på olika tider så smyg därför alltid in i din sovsal.

Duscha; Håll dig fräsch! Duschar för de som bor i sovsal finns närmast på Valhallabadet, och deras öppettider finns både i sovsalen och Biblioteket.

Ta hand om andra

När du pratar med någon som mår dåligt är det viktigt att bemöta med sympati. Rikta fokus på den som pratar, ”tråkigt att det har hänt dig/ det låter tungt/ det måste vara jobbig”, säg inte saker som ”jag har varit med om samma sak och vet precis hur du känner”.

Är du fortfarande orolig be sjukvård hålla koll på personen. Ser du någon som far illa säg ifrån, anropa Trygghetsteamet (som bl.a. ansvarar för Säkerhet på ConFusion) om du känner att de behövs. Har någon kritik som du inte kan bemöta svara ”jag hör vad du säger du ska få tala med en arrangör” och kontakta arrangören som är ansvarig för området som kritiken är till ev. skicka personen till info så söker de upp rätt arrangör.

Världskulturmuseet

Utöver ConFusions personal så kommer det att finnas museets egna personal i lokalerna. Kom ihåg att visa hänsyn då det är deras arbetsplats vi invaderar. Hjälp oss att bibehålla vår goda kontakt med Världskulturmuseet, heja gärna på dem när du passerar dem i korridorer och hissar och kom ihåg att om ni pratar med dem så gör ni det i ConFusions namn.