COSPLAY

Cosplaytävlingar

Showmanship, Craftsmanship, Cosplay Uppvisning, detta är bara början av de Cosplay-aktiviteter vi har på scen i år! För dig som bara vill gå upp på scen och visa upp din cosplay, som vill göra ett framträdande, eller som vill imponera på domarna med ditt craftsmanship, alla är välkomna! 

För tävlingarna behöver du köpa ett cosplaypass i Kippu, samt anmäla dig.

Anmälningar kommer att göras i förtid online via ett formulär i samband med att biljetter och liknande släpps för eventet. Var noga med att fylla ut och skicka in all info vi ber om i formuläret senast 22:a September för att kunna delta i tävlingen.

Deadlines för att skicka in sin anmälan, bilder, och andra filer för alla tävlingar är 22:a September.

Tänk på att du måste komma i tid till alla utsatta tider som repetitioner, efterbedömningar, och uppsamlingar, annars kommer vi anta att du har ångrat dig och du kommer strykas från tävlingen. Du kommer att få telefonnummer till en ansvarig på plats, kontakta gärna oss om det är så att du blir sen eller får förhinder.

Som tävlande är det ett krav att ni uppträder sportsligt mot varandra, både på konventet och under tävlingen. Det gäller gentemot andra tävlande, domare, scen-teamet och övriga besökare. ConFusion har absolut nolltolerans mot allt diskriminerande, hatiskt, homofobiskt, rasistiskt eller annat kränkande beteende.

Här under hittar du regler för alla våra kategorier!

Cosplay Craftsmanship

Vilken Craftsmanship kategori du än tävlar i, så kommer tävlingen gå till på samma sätt;

Ditt namn och karaktär läses upp, du går på scen, gör några poser, och går av igen. Vi och domarna ser väldigt gärna era progress-bilder, med det är inget som krävs för walk-on tävlingarna.

Denna tävling är på lördagen.

Vi kommer inte att sätta någon begränsning på hur stort ditt svärd eller din dräkt kan vara, tänk bara på att den behöver få plats i hissen på Confusion.

Domarna kommer innan tävlingen träffa alla cosplayare på en förbedömning, där de ser närmare på din cosplay och ställer lite frågor. Denna sker också på lördagen. Du kommer få en tid för din bedömning på mejladressen du angett, och det är viktigt att du håller den. Om du får förhinder, hör av dig i god tid. Du kommer att veta om du har vunnit ett pris genom att du får ett sms till telefonnumret som du gett oss.

Priser: Grand Prize i varje kategori – sedan priser som Best Prop, Best Wig, och Best Junior, som ges till en tävlande oavsett kategori.

Rising star

Walk-on tävling för juniorer och nybörjare. För dig som inte tidigare vunnit en tävling eller är ny till att skapa dina cosplays.

 • Du som går upp på scen ska vara den som gjort dräkten, det vill säga att du inte kan tävla med en köpt dräkt eller en dräkt som någon annan gjort.
 • Självklart är det ok att ha kläder som är köpta som du har modifierat/dekorerat eller liknande. Var bara noga med att skriva in detta i din anmälan!
 • I denna kategori är det helt ok att cosplaya en genderbend, gijinka eller fan-art version av en karaktär.
 • Din valda karaktär får inte bara existera i verkligheten, utan behöver komma från ett publicerat verk som en anime/comic/film. V-tubers är tillåtet så länge du har tydliga referensbilder av karaktären.
 • Du kan inte tävla med en karaktär som du själv har hittat på, en så kallad OC.
 • Alla props måste du kunna bära på scenen själv.
 • Känner du dig osäker på din kategori är det bara att kontakta oss så hjälper vi dig!
 • Du som tävlar som junior(under 15 år) får självklart ha med en vuxen under hela tävlingsprocessen.

Northstar

Här är tävlingen för dig som tidigare vunnit pris i en cosplay-tävling eller har skapat egna dräkter under en längre tid.

 • Du som går upp på scen ska vara den som gjort dräkten, det vill säga att du inte kan tävla med en köpt dräkt eller en dräkt som någon annan gjort.
 • Självklart är det ok att ha kläder som är köpta som du har modifierat/dekorerat, men majoriteten av din dräkt bör du ha gjort själv. Var bara noga med att skriva in dina köpta plagg i din anmälan!
 • I denna kategori får du inte cosplaya en gender-bend, gijinka eller fan-art version av en karaktär.
 • Din valda karaktär får inte bara existera i verkligheten, utan behöver komma från ett publicerat verk som en anime/comic/film.  V-tubers är tillåtet så länge du har tydliga referensbilder av karaktären.
 • Du kan inte tävla med en karaktär som du själv har hittat på, en så kallad OC.
 • Alla props måste du kunna bära på scenen själv.

Cosplay Showmanship

För dig som vill bli dömd på ett uppträdande och inte på din cosplay. Har du en rolig idé på ett framträdande, vill förmedla känslorna din karaktär känner innerst inne, eller vill peppa upp publiken med en dans? Tveka då inte att komma och göra ett performance på ConFusion! Notera att du bör fylla ut din ansökan i god tid. Dina eventuella ljud eller videofiler länkar du till i din anmälan.

Denna tävling är på lördagen.

Priser: 1:a, 2:a och 3:e plats

I denna tävling får din dräkt gärna vara köpt, lånad, eller tejpad, här döms du bara på ditt framträdande!

 • Du får tävla ensam eller i grupp.
 • Ditt performance bör vara mellan 90 och 180 sek. Inte kortare och inte längre.
 • Live mic finns tillgängligt om man önskar det. 
 • Bakgrunds-projektor finns tillgängligt.

Cosplay Uppvisning

Uppvisningen är på fredag kväll. Detta är inte en tävling, utan ett tillfälle att visa upp din snygga cosplay på scen! Det kommer fungera som en walk-on, vilket innebär att du går upp, gör några moves eller poserar, och sedan går av. Du kan även gå upp tillsammans med en kompis.

Din cosplay kan vara egengjord, köpt, eller hittad i en garderob – allt och alla är välkomna!

Anmäler du dig här kommer du ha en garanterad plats. Blir det platser över kommer man också kunna anmäla sig på plats. Du behöver inte köpa ett cosplaypass i Kippu.

Kontakta Cosplayteamet